Brigitte brengt overtuigend het D66-verhaal over klimaatbeleid in Europa

Blogpost door Douwe de Vries

Een paar dagen na de aankondiging van het nieuwe coalitieakkoord debatteerden PvdD, VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en Brigitte namens D66 over Europees klimaatbeleid. Specifiek: wat betekenen de groene beloftes van Brussel voor de Metropoolregio Amsterdam? Gedurende het debat zag je de nieuwe politieke verhoudingen in Nederland: de oppositie kruiste fel de degens met de coalitiepartijen VVD en BBB. Zo ook Brigitte. Die haar verhaal klaar had over fossiele subsidies, de circulaire economie en waterzuivering. 

Een rode draad van haar campagne kwam bovendien duidelijk naar voren: de regio (de metropool Amsterdam in dit geval) moet in een internationale context opereren. Je kan het enigszins vergelijken met haar ‘gemeente in relatie tot de EU-visie’ een dag eerder bij het panel van de VNG. Niet voor niets heeft Brigitte treffend op haar flyer staan: “Een IJmonder naar Brussel”. Wat zij hier op metropoolniveau voor elkaar heeft gekregen wil zij ook bewerkstelligen in het Europees parlement.

De ‘liberale’ VVD van Alisha Müller onder vuur
Vaak moeten de nieuwe regeringspartijen het ontgelden. Alisha Müller van de VVD en Eveline Herben van de BBB staan vooral nieuw regeringsbeleid te verdedigen, in plaats van hun visies op Europa, hoewel deze twee natuurlijk nauw met elkaar samenhangen. In het akkoord van Wilders en zijn coalitiepartners valt veel te lezen over maatregelen die grenzen eerder hermetisch afsluiten dan met elkaar verbinden. 

Daarnaast verloochent de VVD, volgens velen, de liberale waarden door met de radicale PVV in zee te gaan. Moderator Merlijn Geurts legt deze visie voor aan Müller. Zij is nummer 5 op de lijst van de Europese VVD. “Renew Europe, de liberale fractie in Europa waar de VVD bij hoort, heeft vorige week een gezamenlijke verklaring ondertekend. Daarin wordt beloofd dat nooit de samenwerking wordt gezocht met extreem-rechtste partijen. Op welk niveau dan ook. De leider van Renew Europe heeft zich kritisch uitgelaten over het feit dat de VVD met de PVV in zee gaat. Maakt u zich zorgen over de positie van de VVD in Europa?”, vroeg Geurts aan Müller. “Nee”, antwoorde de politica duidelijk. “Want wij horen gewoon bij de liberale partij. Ik ga ervanuit dat wij daar ook terecht gaan komen. In Europa gaan wij niet samenwerken met de fractie waar de PVV toebehoort. Ik verwacht niet dat Renew Europe ons niet meer toelaat. Wij gaan in ieder geval heel hard ons best doen om te laten zien dat wij thuishoren bij de liberale partijen.” 

De debaters van PvdD, VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en D66 (Brigitte) maken zich op voor het Klimaatdebat

IJmond als groenste industrieregio van Europa
Is het toekomstige regeringsbeleid, en de rol van de verschillende Nederlandse partijen daarin, een voorbode op de Europese verhoudingen? Dat beeld ontstaat in ieder geval wel tijdens het debat in de Balie. De nieuwe coalitie wil Europa er vooral buiten houden. Ook als het aan komt op klimaatbeleid. Op de eerste stelling ‘EU-subsidies voor verduurzaming moeten nog strenger worden toegekend aan grote vervuilers’ heeft Brigitte de treffende D66-oplossingen en visies. Oplossingen en visies die tenminste recht doen aan internationale afspraken en staan voor realistisch klimaatbeleid. 

“Waar we nu in zijn beland, is een situatie waarin ieder land voor zich zijn eigen staalindustrie aan het subsidiëren is. Er ontstaat een soort subsidiewedstrijd en al het belastinggeld wordt daarin gestopt. Dat hadden we nooit moeten doen. We moeten het op Europees niveau aanpakken: een Europese industriestrategie ontwikkelen”, begint Brigitte. Daarnaast moet je volgens haar kijken naar welke bedrijven klaar voor deze toekomst zijn. Hier komt Brigitte met haar ‘metropoolparadepaardje’: Tata Steel. “Tata Steel past echt in het rijtje van bedrijven dat door moet. Daar zijn een aantal hele goede argumenten voor: het is één van de meest efficiënte CO2 staalfabrieken. Ten tweede ligt het op een ontzettend strategische plek. Ten derde maakt het producten die keihard nodig zijn voor de energietransitie.” Concreet stelt de energietransitie voor Van den Berg, onder meer, voor: de IJmond de groenste industrieregio van Europa laten worden. 

Brigitte zet haar argumenten op een rij over het behoud van Tata Steel

Ambitieuze recyclebedrijven worden in de weggezeten 

Gedurende de tweede stelling (‘Plasticproducten moeten ook gedeeltelijk uit gerecycled plastic bestaan’) weet Brigitte goed in te haken op het BBB-standpunt. Zoals verwacht kon worden laat Eveline Herben hier de rode kleur (tegen) zien. “Wij zijn absoluut voor recycling. Daar waar het kan. De harde plastics, waar je korrels van kan maken en die herbruikbaar zijn, bijvoorbeeld. Bij de wegwerpplastics is dat een stuk moeilijker”, zegt Herben. Brigitte ziet haar kans schoon en haakt in. “Wacht even”, begint zij. “Op dit moment zitten wij ambitieuze recyclebedrijven totaal in de weg door een gebrek aan ambitie. Umincorp is laatst failliet gegaan, terwijl zij succesvol plastic aan het recyclen waren. We moeten er juist voor zorgen dat we de goede bedrijven belonen. Dit door die ambitie hoog te houden.” 

Brigitte wijst op het feit dat er gezamenlijke, nationale afspraken zijn over 25 tot 30 procent gerecycled plastic in 2027. Het anti-Europees geformuleerde beleid van het nieuwe kabinet komt echter, weer, om de hoek kijken. “Het wordt weer een jaar uitgesteld. Je geeft dan weer ruimte aan bedrijven die geen zin hebben om te vernieuwen.” Volgens Brigitte moeten er gelijke recyclemaatregelen komen op nationaal en Europees niveau.

Alisha Müller van de VVD gaat het debat aan met Brigitte over de circulaire economie

Poep boven water
Schrijnend: slechts 4 procent van de wateren voldoet aan de norm voor chemische stoffen. Een treffende laatste stelling van de Klimaatdebatavond is dan ook: ‘Om de waterkwaliteit te verbeteren moeten lidstaten meer inzetten op zuiveren’. Brigitte ziet haar kans weer schoon om de BBB, en daarmee indirect het regeerakkoord, aan te vallen. “Als we zien dat de bufferstroken voor boeren worden verkleind van 250 naar 100 meter, betekent dat je nog dichter mest mag storten bij water. Het kabinet kiest hiermee voor poep. Poep boven water. Dat is echt een heel groot probleem. Want dan moeten we inderdaad gaan zuiveren. Dat betekent: verhoging van de waterschapsbelasting en verhogen van de drinkwaterbelasting. Alle lastenverlichtingen die dit kabinet zegt te gaan doen, zijn dan verloren. Andere overheden moeten dan namelijk belastingen gaan verhogen.” 

Passage uit het Europees verkiezingsprogramma van D66 over hogere waterkwaliteit

Het was een treffende parering van Brigitte die ook vaak genoeg de nieuwe regeringspartijen met de neus op de feiten drukte. Hopelijk wordt dit een voorbode voor haar tijd in het Europees parlement.

Brigitte kon het ‘niet laten’ een ander stokpaardje van haar van stal te halen: de inzet van vakmensen (beroepsgeschoolden) in Europa. Bekijk hier haar pleidooi: 

Brigitte komt aan het einde van het debat nog een keer terug op één van haar campagnespeerpunten: MBO diploma's

Previous
Previous

Podcast: Europa ís dichtbij! Over Europa en de IJmond

Next
Next

Samenwerking tussen EU en gemeenten is voor beide partijen politiek cruciaal