Europa ís dichtbij

Onze inwoners verduurzamen en de energietransitie komt op stoom: zo halen wij de Europese klimaatdoelen. In onze gemeenten vangen we met hulp van vele vrijwilligers Oekraïners op en helpen we hen naar school en aan het werk: zo beschermen wij de Europese veiligheid en democratie. Onze ondernemers steken dagelijks met hun producten en diensten de grenzen over: zo blijft ons continent welvarend. 

Europa is elke dag dichtbij, maar lijkt soms abstract en ver weg.

Het is krachtig en uniek hoe de EU economische belangen heeft weten te verbinden aan vrede en veiligheid. We mogen trots zijn op wat bereikt is, maar tóch staat het draagvlak van de EU onder druk. Terecht, want de EU kan veel beter. Waarom krijgt de bio-industrie nog steeds zoveel Europese subsidie? Waarom trekt Europa niet als één front op in buitenlands beleid? Waarom werken nog zoveel Europeanen in slechte omstandigheden? Wij D66'ers geloven in de Europese idealen, maar idealen zijn niets waard zonder concrete acties om ze dichterbij te halen.


Als Europarlementariër wil ik de komende 5 jaar drie zaken bereiken:


Een sociale groene transitie
Voor een klimaatneutraal Europa hebben we iedereen nodig. Juist de mensen die zich nu grote zorgen maken over hun bestaan en dat van hun kinderen. Als wethouder van een gemeente waar Tata Steel de grootste werkgever is, ervaar ik dagelijks wat de aanpak van klimaatverandering van mensen vraagt. We moeten groeien naar brede welvaart voor iedereen. Met schone lucht, een gezonde natuur en een lage energierekening, zonder afhankelijkheid van Poetin. Met stevig onderwijs, een arbeidsmarkt en een woningmarkt die wel wendbaar, maar niet onzeker is voor steeds dezelfde groep mensen. Zo kan elke Europeaan profiteren van de groene toekomst.


Vóór vrede, vóór mensenrechten, vóór Oekraïne
We staan als één achter Oekraïne: We laten ons in de EU niet gijzelen door pro-Russische Nationalisten. We verdedigen Europese waarden en mensenrechten. Ook bereiden we ons voor op de wederopbouw op een manier die de ontwikkeling van de democratische rechtsstaat versterkt. Als lid van de Raad van Europa (congres van lokale overheden) heb ik gezien hoe Europese steden effectief kunnen helpen, door zich te verbinden met Oekraïense steden. Samen werken we aan een stabiele toekomst van Oekraïne en de regio. 


Verbinding met elkaar is verbinding met Europa
Gevoel bij Europa begint vaak met een persoonlijke ervaring. Waar is jouw verbinding met Europa begonnen? Er zijn al veel uitwisselingsprogramma’s voor universitaire studenten, maar ik wil bereiken dat élke Europese jongere vóór het twintigste levensjaar een Europese uitwisseling beleeft, juist ook als je geen universitaire opleiding doet.


Previous
Previous

Van Velsen-Noord naar New York, van Beverwijk naar Brussel