Een sociale groene transitie

Voor een klimaatneutraal Europa hebben we iedereen nodig. Juist de mensen die zich nu grote zorgen maken over hun bestaan en dat van hun kinderen. Als wethouder van een gemeente waar Tata Steel de grootste werkgever is, ervaar ik dagelijks wat de aanpak van klimaatverandering van mensen vraagt. Maar ook wat de consequenties van niets doen zijn.

Schone lucht, een gezonde natuur en leefomgeving en een lage energierekening, zonder afhankelijkheid van Poetin, helpen uiteindelijk iedereen. Dat betekent ambitieuze doelen op het gebied van klimaat en milieu. Maar alleen ambitie is niet genoeg. De groene transitie vraagt veel, : van iedere regio, van ieder bedrijf en van elke inwoner.

Om deze ambities waar te maken moeten we bedrijven en inwoners ondersteunen bij de transitie. Europa moet een gelijk speelveld creëren én toegankelijke fondsen beschikbaar stellen. Zo kan de groene transitie zorgen voor brede welvaart. Ook moeten we aan de zijde staan van kwetsbare burgers en regio’s, die door de klimaattransitie getroffen dreigen te worden. Bijvoorbeeld met omscholingsonderwijs, een toegankelijke arbeidsmarkt en gerichte investeringen in kwetsbare regio’s. Zo profiteert iedereen en behouden we draagvlak voor het tegengaan van klimaatverandering.

Met het Just Transition Fund heeft Europa in verschillende regio’s al actief geïnvesteerd in omscholing, circulariteit en innovatie. Toch zien we dat zo’n Europese subsidie door complexe processen niet voor alle goede initiatieven toegankelijk is. Ik wil die lessen meenemen om dergelijke fondsen effectiever en eerlijker te maken.